Dobrý deň JUDr. Glezgo,
ďakujem, že sa o náš problém zaujímate. Aby ste bola ešte lepšie v obraze, upresním to. Áno, je to už sedem rokov, čo sa naši rozviedli a nevysporiadali sa dohodou do troch rokov. Moja matka získala nárok na 1/4 RD vtedy, keď ešte v čase manželstva zobrali spolu s tatom hypotéku, aby vyplatili sestru môjho otca, ktorej patrila 1/2 (dom bol rodičovský). Po rozvode sa moja matka odsťahovala na východ, znova vydala sa ďalšieho chlapa (chudák, ešte nevie, čo ho čaká, lebo na ňu už prepísal polovicu majetku) a nebolo o nej počuť celých sedem rokov. Môj otec sa s ňou prostredníctvom mňa snažil osobne kotaktovať asi dvakrát, potom sme to vzdali. Bohužial, otec nevedel, že sa môže vysporiadať do troch rokov s matkou a mohlo byť po problémoch. Ale ako sa hovorí, neznalosť zákona neospravedlňuje a vtedajšia advokátka otca ho asi dostatočne neinformovala. Opakujem, otec splácal hypotéku naďalej sám, o dom sa stará sám a výživné dostáva 350SK na mesiac. Advokát nám poradil, že si máme zohnať súdneho znalca, ktorý ohodnotí dom za obchodnú cenu (v Trnave to môže činiť aj 2 milióny, i keď je to 30 ročný dom po otcových rodičoch), vyplatiť 1/4 z tejto obchodnej ceny matku a potom ho predať za trhovú cenu (tá naopak môže kľudne byť až 3,5 milióna). Známi vravia, že otca nemôže súd prinútiť predať dom, keď vlastní väčšinu a zároveň nemôže nariadiť splácanie 6000 - 7000Sk mesačne splátky, lebo jeho plat sa pohybuje zhruba 20 000Sk a z toho má rôzne výdavky. Otcovi by asi ani neposkytli úver, do dôchodku mu ostáva 8 rokov. Pre informovanosť, ak to pomôže, ja mám 18 rokov, v 10-tich som bol prisúdený k otcovi, pretože som si ho vybral, musel som sa "zhovárať" so sociálnymi kurátorkami a súdnymi znalcami, nakoniec uznali, že bude lepšie, ak budem bývať u otca. Mojej matke išlo vždy iba o peniaze, preto by som sa rád vyhol vyplatiť ju, keď si tie peniaze nezaslúži, to by som radšej daroval rómovi, ten by ich neutratil za šperky a drahé oblečenie.
Ivan