strava pocas dojcenia

Obrázok
Odborníčka na výživu Vám rada zodpovie hlavne na tieto okruhy otázok: výživa počas tehotnosti, výživa dojčiacich mamičiek, výživa dojčiat a batoliat, dojčenie, prípravky mliečnej výživy, zaraďovanie nemliečnych potravín, obsah živín v potravinách, potravinové alergie, diéty, neznášanlivosť mlieka, bezlepkova diéta a pod.

Poradňa je neaktívna. Využite ju ako archív zodpovedaných otázok.

Archív zodpovedaných otázok od MUDr. Babinskej od roku 2004 nájdete TU
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

strava pocas dojcenia

Poslaťod angel11 » Pon 30.Jún. 2008 20:31

Dobry den prajem,
dcerku plne dojcim, ma mesiac a 2 tyzdne. Snazim sa jest taku dietnejsiu stravu, ziadne strukoviny,paradajky, papriku a podobne. Chcem sa opytat, ci mozem jest ribezle, maliny, ceresne? Ktoru zeleninu vlasne mozem?Mozem brokolicu,kalerab, karfiol , uhorky? A co strukovu ci paradajkovu polievku?Plesnive syry, ci hriby?
Vopred dakujem za radu.
Martina
angel11
 
Príspevky: 2
Registrovaný: Pon 30.Jún. 2008 19:50

Poslaťod MUDr. K. Babinská PhD. » Ned 06.Júl. 2008 21:16

Milá Martina,
Ríbezle a čerešne v strave matky nezvyknú bábätkám spôsobovať problémy, maliny (ale i jahody alebo citrusové plody) treba do stravy zaradiť s opatrnosťou a sledovať, ako dieťatko zareaguje. V prípade, že žiadna reakcia nenastane, potravinu môže jedávať. Ak spozoruje, že dieťatko má výsyp, nafukuje ho a bolí ho bruško, dráždivú potravinu treba z jedálnička vylúčiť.
Podobne, treba postupovať pri konzumácii strukovín, kapusty, kelu, paradajok, karfiolu, kalerábu, papriky. Iné druhy zeleniny spôsobujú problémy zriedkavejšie.
Plesňové syry by ste mali konzumovať také, ktoré sú vyrobené z pasterizovaného mlieka. Hríby môžete jedávať.
Strava v čase dojčenia má byť čo najpestrejšia, aby dodala dostatok živín pre mamičku a zároveň zabezpečila látky na dostatočnú tvorbu mlieka. Tvoriť by ju mali najmä hodnotné potraviny s vysokým obsahom živín - celozrnné výrobky obilnín, ovocie a zelenina, mlieko a mliečne výrobky, strukoviny, kvalitné - nie mastné mäso, ryby.

Viac podrobností nájdete na našich stránkach:
http://www.babetko.sk/user/view_page.php?page_id=389223
http://www.babetko.sk/user/view_page.php?page_id=570881
MUDr. K. Babinská PhD.
 
Príspevky: 1086
Registrovaný: Str 12.Dec. 2007 23:46


vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Späť na MUDr. Katarína Babinská, PhD. (Poradňa o výžive)

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron