Dobrý deň Saška,
ľahšie by sa mi k problému vyjadrilo, keby som mohla synčeka spoznať. Vidieť, ako sa prejavuje v porovnaní s vrstovníkmi v štandardnej situácii mojej ambulancie a vývinového testu a keby som Vám mohla položiť množstvo otázok, ktoré ma v súvislosti s Vašou otázkou zaujímajú.
Ak sa synček takto extrémne submisívne prejavuje len voči malým deťom, nie je to nič "nenormálne".
Nemožno vylúčiť, že si niekde v podvedomí zafixoval to razantné dievčatko ako "pozor nebezpečie".
Možné je však aj to, že sa Váš synček vyvíja nadpriemerne a že mu preto lepšie vyhovuje správanie starších detí a dospelých ľudí .. To je to, čo neviem posúdiť, ak dieťa nepoznám a nepoznám ani prostredie, v ktorom vyrastá.
Nemá zmysel, aby ste ho nútili hrať sa s malými deťmi, ak nechce .. s tým by ste nič nezlepšili.
Keď dorastie do veku cca 4 rokov, do obdobia tzv. tématických hier "na niečo", začne spontánne vyhľadávať spoločnosť detí, aj keď netvrdím, že vrstovníkov.
Deti si zväčša hľadajú "parťákov" nie podľa fyzického veku, ale podľa mentálneho veku, podľa temperamentu, podľa záujmov. Deti naších priateľov nemusia byť automaticky priateľmi našich detí

Takže ja by som radila tak, že choďte s ním medzi deti, aby ich okolo seba vnímal, ale netlačte ho do situácii, v ktorých sa cíti neisto. Pokúste sa zistiť, k akým deťom ho to ťahá a s takými sa stýkajte.
Prežite krásne leto v zdraví, s pozdravom K.Dib.