strava 11 mesačného bábätka | MUDr. Katarína Babinská, PhD. (Poradňa o výžive) | ARCHÍV | poradne.rodinka.sk

strava 11 mesačného bábätka

Obrázok
Odborníčka na výživu Vám rada zodpovie hlavne na tieto okruhy otázok: výživa počas tehotnosti, výživa dojčiacich mamičiek, výživa dojčiat a batoliat, dojčenie, prípravky mliečnej výživy, zaraďovanie nemliečnych potravín, obsah živín v potravinách, potravinové alergie, diéty, neznášanlivosť mlieka, bezlepkova diéta a pod.

Poradňa je neaktívna. Využite ju ako archív zodpovedaných otázok.

Archív zodpovedaných otázok od MUDr. Babinskej od roku 2004 nájdete TU
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

strava 11 mesačného bábätka

Poslaťod katka10.4 » Pon 03.Mar. 2008 11:36

Dobrý den pani Babinská, chcela by som sa spýtať čo všetko už môže papať môj 11 mesačný syn. Chcela by som sa spýtať hlavne na dochutiny ako cesnak cibulku a mletú papriku. Ake koreniny a bylinky uz moze papať? Este by som sa chcela spýtať na kel a kapustu a rajčiny. Malý mi velmi rád papa, a hlavne si pýta to čo máme my tak by som rada varila aspon z casti spolocne jedla ak to ide. Dakujem velmi pekne za radu. pekný den. frankovicová
katka10.4
 
Príspevky: 49
Registrovaný: Štv 02.Nov. 2006 13:30

Poslaťod MUDr. K. Babinská PhD. » Pia 07.Mar. 2008 22:20

Vážená pani Frankovičová. Jedálny lístok vo veku 11 mesiacov je už pomerne bohatý. Dieťa už má zvyčajne vypestovaný pravidelný stravovací režim a papá 5 až 6x denne. Na raňajky (desiatu, olovrant) môže dávať chlebík alebo pečivo. Na chlebík sa dáva tradičné maslo (kravské), lebo je ľahko stráviteľné. K tomu môže byť lekvár, alebo plátok šunky a zelenina. Na spestrenie môžete pripraviť nátierku, napríklad šunkovú, zeleninovú, vajíčkovú (iba žĺtok). Dieťa dostáva 2-3 dávky mliečnych potravín: materské alebo umelé mlieko, mliečne výrobky - vhodné sú najmä jogurty. So syrom a tvarohom je dobré počkať do 1 roka .
Na obed už môžete pripravovať aj jedlo zložené z dvoch chodov: polievky a druhého chodu. Vhodná polievka je zeleninová, mäsový vývar, prípadne strukovinová (napr. hrachová polievka - rozmixovaná). Polievky sa môžu zahustiť zápražkou. Ako druhý chod je vhodný mäsitý pokrm s prílohou a zeleninou, ale i sladký pokrm, alebo zeleninový pokrm - rôzne omáčky, prívarky. Dieťa privykáme na dostatočný príjem čerstvého ovocia a zeleniny.
Na dochutenie jedál sú vhodné najmä petržlen, kôpor, pažítka, zelerová vňať, bazalka, rozmarín, materina dúška, oregano, rasca, fenikel. V malom množstve môžete požívať aj cibuľku, cesnak a sladkú papriku , avšak iba toľko, aby jedlo malo príjemnú chuť, ale nebolo dráždivé. Zaradiť môžete i kapustu, kel a rajčiny. Keďže tieto druhy zeleniny niekedy nafukujú, začíname malým množstvom a sledujeme, či ich dieťatko dobre znáša.
MUDr. K. Babinská PhD.
 
Príspevky: 1086
Registrovaný: Str 12.Dec. 2007 23:46



vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Späť na MUDr. Katarína Babinská, PhD. (Poradňa o výžive)

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

Používame súbory cookie.
cron